Världens bästa konserter - Tantogarden.nu
 

Världens bästa konserter

| Posted in Konsert

Att gå på konsert är bland det roligaste man kan göra om man är musikälskare och det spelar ingen roll vilken typ av musik man tycker om. Att sitta snällt i Konserthuset eller headbanga på Globen är båda stora konsertupplevelser och som tur är finns det massor av bra föreställningar världen över varje dag.

Den amerikanska tidningen Rolling Stone sysslar framför allt med rock och seriös populärmusik och här gillar man att göra listor över allt möjligt: de bästa och sämsta coverlåtarna, de bästa trummisarna, den sämsta musikvideon liksom, naturligtvis de bästa konserterna. Man har framställt en lista på de femtio bästa konserterna över de senaste femtio åren med gedigna motivationer varför man tycker så på redaktionen.

Enligt sagda tidning är ett av alla tiders bästa live framföranden det som gjordes år 1967 av Jimi Hendrix som precis hade debuterat på musikscenen och nu påbörjat en världsturné. Förutom hans magiska gitarrspel och tunga låtar lät Hendrix dessutom ge publiken en scenshow utan like med fyrverkerier, brinnande gitarrer och den obligatoriska gitarrförstörelsen på slutet. Folk hade aldrig sett något liknande och många band har sedan dess försökt efterlikna denna turné med mer eller mindre lyckade resultat.

En extremt viktig konsert var James Browns året därpå och detta berodde inte på sexmaskinens dans och sång utan även på det politiska tumultet som rådde i USA. Martin Luther King hade precis mördats, men i stället för att ställa in konserten genomförde Brown den som planerat för att förhindra ytterligare aggression bland männen på gatan. Istället fick han med sig publiken på en stor funkfest och med det lyckades det värsta undvikas.

På 1970-talet blev David Bowie en av de största stjärnorna och med sina olika alter egon, magnetiska röst och underliga låtar fick han snabbt en närmast fanatisk publik. Hans turné som Ziggy Stardust sålde inte bara för utsålda hus utan anses även vara en av de mest ikoniska konserterna inom genren. Här framträdde Bowie utklädd nästan som en utomjording och lyckades genom denna turné förhäxa nästan hela världen.

I början på 80-talet gjorde bandet Pink Floyd kultskivan The Wall med medföljande turné och de som hade turen att gå på den talar fortfarande lyriskt om upplevelsen. Här kombinerade man musik med en effektiv iscensättning genom att bygga upp en enorm mur och spela bakom den, gömd från publiken. Plötsligt rasade muren mot slutet och publiken både skrämdes och hamnade i extas.

Lite senare under samma årtionden genomförde Prince sin otroliga Purple Rain turné som i princip byggde på extrem koordination mellan de många bandmedlemmarna. Princes toner, skickliga gitarrspelande, dans och sång ackompanjerades perfekt av medlemmarna och gav intrycket av en extremt välrepeterad musik och dansshow utan like. Proffsigare framförande går knappast att hitta sedan dess, med undantag av Michael Jackson som även han var en extrem perfektionist.


frindle