Svenska stadsfestivaler - Tantogarden.nu
 

Svenska stadsfestivaler

| Posted in Konsert

Det firas svenska stadsfestivaler i många städer, mestadels under somrarna. Festivalerna är en stor folkfest med olika teman beroende på vilken stad den anordnas i. Gemensamt för de flesta festivaler brukar vara att diverse kända artister kommer för att uppträda och dra till sig folk från städer även utanför den anordnande staden. Olika städer vänder sig till olika åldersgrupper eller folkgrupper genom de artister som ska uppträda. Gemensamt är ändå att det inte brukar vara en specifik ålders- eller folkgrupp som lockas till de olika städerna utan detta är ett av de få tillfällen då många generationer umgås och har roligt tillsammans på ett bra sätt. Det brukar vara relativt lite bråk under stadsfestivalerna, men på senare år har det tråkigt nog ökat i fråga om sexuella övergrepp och ofredande.

Kämpa mot övergrepp och våld

Flera festivaler har valt att sluta pga olika övergrepp och våld för att inte utsätta allmänheten för sånt. Vi får hoppas att denna utveckling kan vända så att våld och övergrepp inte blir till norm och gör så att folk måste vara rädda för att gå till denna typ av tillställningar. Expressen listar festivaler i södra och västra Sverige men även i andra delar av Sverige finns flera festivaler som är väl värda ett besök och som brukar ha stora artistnamn. Bland de festivaler som Expressen listar finns Potatisfestivalen i Alingsås som är en av Sveriges äldsta festivaler. Du kan även läsa om Sotebokanalens dag i Hunnebostrand som är en familjefest med något för hela familjen. Hamnkalaset i Åmål anordnar tre dagar av fest kring den centrala hamnen. Där bjuds både mat och trevligheter och en blandning av lokala artister och oftast något större känt artistnamn.

Norrlands festivaler drar folk

Även i Norrland anordnas festivaler i flera städer. Du hittar Stadsfesten i Härnösand som i flera år haft stora namn som exempelvis Magnus Uggla, Måns Zelmerlöw, Mange Hellberg, Plura och The Poodles som dragplåster. Du har även Storsjöyran i Östersund som också drar stora artistnamn. Du har Piteå dansar och ler uppe i Piteå och fler små festivaler och fester i många städer så även Norrland har att erbjuda under somrarna. Kanske Flyttstädning Kristianstad städar med garanti så att du kan ta ditt pick och pack och flytta upp till Norrland och känna lugnet och harmonin bland skogar och fjäll. Under somrarna får du livlighet så det räcker till även här blandat med den vackra naturen och det trevliga folket som bor här och som kommer ta emot dig med öppna armar!


frindle