Rammstein - ett av världens främsta liveband - Tantogarden.nu
 

Rammstein – ett av världens främsta liveband

| Posted in Konsert

Ett band med rötter i Östtyskland som under de senaste två årtiondena tagit rockvärlden med storm, inte minst på grund av deras makalösa konserter, är Rammstein. Gruppens namn hänvisar dels till den hemska flygolycka som skedde i samband med en uppvisning i en tysk ort med samma namn, men också till de “rammstenar” som medeltidens soldater använde för att riva ner murar och borgportar. Precis som namnet antyder är detta en grupp som stormar sina lyssnare och som inte lämnar någon oberörd.

Förutom att vara mycket skickliga musiker så har Rammstein redan från början gått in för att ge makalösa och oförglömliga konsertupplevelser till sin publik. Det började, enligt gruppen själv, med att man ganska snabbt insåg att världens publiker inte förstod tyska och då de flesta av bandets sånger är på dess modersmål bestämde man sig för att kompensera detta med stora visuella effekter. Sångare, Till Lindemann, är dessutom gammal pyrotekniker så därför var det inget svårt beslut att fatta.

Det som karaktäriserar Rammsteins konserter är det extrema användandet av eld och lågor. Det brinner om instrumenten, om scenen, ja till och med om sångaren. Iförd en speciell teflonrock framför Lindemann sången “Rammstein” med kläderna i brand utan att höja på ett ögonbryn. Publiken är exalterad och det hela påminner om att vara på en riktigt arg Wagneropera kombinerat med cirkuselement.

Effekterna till trots får man inte glömma att detta är ett mycket tight band med skickliga musiker och ett musikaliskt sammansvetsat förhållande till varandra. Detta är live musik i perfektion om man gillar tyngre tongångar och rytmer och det är inte så konstigt att Rammsteins publik alltid består av en stor blandning av åldrar och människotyper.


frindle