Konserter på festival - Tantogarden.nu
 

Konserter på festival

| Posted in Konsert

Att uppleva konserter på festivaler är något särskilt, och kan inte jämföras med att gå på en enskild spelning under en kväll. För det första sker enstaka konserter vanligtvis inomhus, i en lokal som Annexet, Globen eller Friends Arena (om artisten är tillräckligt stor), medan festivaler sker utomhus. Det medför både fördelar och nackdelar – den främsta nackdelen är så klart att man är utsatt för vädrets makter, medan en av fördelarna är att man får njuta av sin favoritmusik spelad live under bar himmel, vilket är en ganska oslagbar upplevelse.

Något annat som gör festivaler så speciella är att man bor tillsammans med de andra i publiken under flera dagar. Det kan leda till nya vänner och bekantskaper, och skapar en sammanhållning som inte går att uppnå under bara en kväll. Studier kring människors upplevelser av festivaler visar också att de band de knyter med andra människor är en stor bidragande faktor till hur de pratar om festivalen efteråt, och till huruvida de återvänder till festivalen året därefter eller inte. Festivalarrangörer bör därför lägga minst lika stor tid på att få stora artistnamn till sitt program som på att skapa sociala evenemang under festivalen där besökarna kan lära känna varandra – i alla fall om de vill att deras besökare ska övertala andra att besöka festivalen och komma tillbaka nästa år. Självklart spelar dock även musiken stor roll, och en sak som arrangörerna av en festival måste ta ställning till är huruvida de ska fokusera på en enda genre, eller bjuda in artister från flera olika genrer. Det leder nämligen till två helt olika typer av festivaler, eftersom publiken på den sistnämnda blir bredare och mer blandad, medan besökarna till en festival med bara en genre blir mer homogen. Båda typerna har sina fördelar, men det kan vara lättare att skapa gemenskap om alla artister spelar inom samma genre.

Efter några dagar i leran på en festival tycker nog dock de flesta att det är skönt att komma hem, och vill då ha ett hus som är uppvärmt ordentligt. Om man letar efter en lösning för att värma upp sitt hus på ett effektivt sätt ska man titta på Nibe frånluftsvärmepump, som bland annat finns på Buildor.se. Med den kan man vara säker på att man alltid har ett varmt hus att komma hem till, oavsett om man har bott i tält på ett lerigt fält i flera dagar eller om man bara har gått till och från jobbet en bister, kall vinterdag.

Festivaler är dock inte bara en dans på rosor – det finns också många saker som man vill gärna vill slippa på festivaler. Det går till exempel inte att undvika att tala om de många sexuella övergrepp som har skett på festivaler under de senaste åren. Det är därför viktigt att man åker på festivaler i sällskap med andra, och att man håller ihop både i publikhavet och på campingområdet. Andra mindre allvarliga besvärligheter som kan uppstå under festivallivet är bakfyllor (glöm inte att dricka vatten), öl som sprängs i solen (lägg dem i skuggan) och missade spelningar på grund av att man försovit sig (ställ flera alarm). Om man har allt detta i åtanke kommer man sannolikt att ha en oförglömlig festivalupplevelse som kommer att göra att man aldrig vill gå på en vanlig konsert igen.


frindle