Klassiska konserter i Prag - Tantogarden.nu
 

Klassiska konserter i Prag

| Posted in Konsert

För den som älskar klassisk musik är Prag en av världens främsta städer när det kommer till konserter. Här framförs det bokstavligen tusentals konserter varje år och vart man än vänder sig så pågår det olika framföranden i stadens alla kyrkor, konsertlokaler, caféer och operahus. Här har man naturligtvis inte bara en opera utan två!

Är man på väg till Tjeckien är det en god idé att på förhand kolla upp Prags konsertprogram så att man kan göra sig en plan för att få uppleva så mycket som möjligt. Kyrkokonserterna pågår dagligen men de olika operahusen har båda mycket distinkta program som passar olika smaker.

Det klassiska operahuset kallas för Nationalteatern och detta är ett sådant där riktigt operahus från 1800-talet som har alla de klassiska arkitektoniska dragen som man vill föreställa sig att en opera skall ha. Här växlar man mellan opera, balett och till och med teaterföreställningar och allt görs i typisk storskalig stil. Publiken klär upp sig till tänderna och i pausen dricker man champagne och det är nästan lika roligt att se på åskådarna som artisterna.

Statsoperan ligger i centrum och här slår man också på stort men föredrar modernare tolkningar av klassiska verk. Man framför dessutom en hel del på tjeckiska men med teknikens hjälp kan den utländska publiken följa texten översatt till engelska på en monitor.

Efter operahusen följer en myriad av kyrkor där man framför opera, körverk och orkestermusik flera gånger om dagen. Går man runt i den vackra staden blir man överöst av broschyrer och erbjudanden om olika föreställningar så det är bara att välja och vraka. Bland de vackraste och mest klassiska kyrkorna är Sankta Ludmilakyrkan där man bland annat håller juloratorier med tillhörande julmarknad utanför på torget. Vacker orgelmusik bjuds det ofta på i Sankt Salvators kyrka som ligger nära Charles Bridge. Här framför man också årligen en mycket vacker version av Mozarts Requiem med en mindre kör som trots storleken låter gudomlig.

Är man mer intresserad av jazz och blues kan man knalla ut på Charles Bridge och där se en hel del kultartister framföra sina och andra alster dagligen. Det här är riktigt skickliga killar som är kända i hela landet. Vidare finns det ett stort antal barer och caféer med utmärkt live musik varje kväll! Så Prag är definitivt ett måste för musikälskaren.


frindle