Är kritiken viktig? - Tantogarden.nu
 

Är kritiken viktig?

| Posted in Konsert

Alla har väl läst en konsertrecension och antingen blivit sugen eller har tappat aptiten på att gå och se en viss föreställning? Eller är det så? Hur stor roll spelar egentligen kritikernas recensioner och hur ser artisterna själva på deras vikt? Enligt Svenska Dagbladets artikel Vilken roll spelar kritiken? är åsikterna ganska delade.

En av de främsta kritikerna som riktas mot dem som skriver om konserter och andra föreställningar är att skribenten ofta låter de egna känslorna svalla lite för ohämmade. Det kan därför vara svårt för läsaren att avgöra om det är fråga om faktiska aspekter av konserten som var bra eller dåliga eller om recensenten helt enkelt var på dåligt humör.

Både sångare och dirigenter erkänner att de förvisso läser vad andra skriver om dem men de mer etablerade artisterna tar sällan kritiken personligt. Däremot kan recensentens åsikter innehålla bra synpunkter på hur man kan förbättra föreställningen, till exempel när det kommer till klädsel och dekor.

Att läsa en recension innan man går på en konsert ger ofta publikmedlemmen en möjlighet att läsa sig till lite om verket och deltagarna och som sådan är musikrecensionen en upplyftande del av hela erfarenheten att gå på konsert.


frindle